Ändra livsstilen för bättre hy

Det är många som önskar att de hade perfekt hy, utan orenheter och rynkor. Men vilka vägar finns det för att uppnå det målet? Och hur påverkas din hy av din livsstil?

Det finns många varumärken som riktat in sig på att ge sina kunder långsiktigt bättre hud – Exuviance är ett exempel på en hudvårdsproducent vars produkter varit så effektiva att de fått låna ut sina patent till sminkjättarna. Men vad kan man göra, förutom att välja rätt skönhetsprodukter? Här är några tips som kan ge dig bättre hud, med en hälsosammare livsstil på köpet.

  • Mindre stress. Idag är vi många som lever hektiska liv – något som tyvärr sätter sig på huden. Stress skapar androgener som kan leda till acne. Försök avsätta mer tid för avslappning. Det kommer hjälpa både dig och din hud att återhämta sig.
  • Mer sömn. Man brukar inte kalla det skönhetssömn utan anledning. Hör lite ihop med punkten ovan. Men se till att du alltid sover på rygg – det är ställningen som är mest skonsam mot huden i ansiktet. Och gärna med ett par extra kuddar – så att huvudet hamnar högre upp än resten av kroppen – eftersom du då undviker vätskesamling runt ögonen.
  • Röra på sig. Huden brukar kallas kroppens största organ, och precis som många andra organ går den att förbättra genom träning. Löpning och styrketräning är särskilt bra för den som ta hand om huden. Eftersom det minskar stresshormonet kortisol.

Mat för huden

  • Äta rätt. Det finns en massa god mat som har positiva effekter på huden. Till exempel grönkål – eftersom det innehåller ämnen som absorberar fria radikaler i UV-strålning. Sardiner – och annan fet fisk som är fulla med antiinflammatoriska omega-3-fettsyror (vegetarianer kan byta ut firrarna mot valnötter). Färgglada frukter, bär och grönsaker är också bra, eftersom de innehåller mycket antioxidanter. På listan över saker att undvika finner vi bland annat för mycket salt och snabba kolhydrater. Gå inte heller till överdrift och tänk på att ha ett varierat, men stabilt, kostintag – eftersom stora och plötsliga viktförändringar också sliter på huden.
  • Rökning/alkohol. Två saker att undvika i största möjliga mån, om man inte vill ha en hud som torkas ut och åldras i förtid. Så fimpa ciggen!