Profilkläder för dans

Dans är en träningsform som ökar stort, kanske delvis tack vare de professionella dansare som ackompanjerar artister som Lady Gaga och Beyoncé på scen. Men det kan vara svårt för den som vill hålla på med dans att hitta bra kläder.

Dans är på tapeten som aldrig förut. På Friskis och Svettis är dansen en av de träningsformer som man satsar på att utveckla, säger verksamhetsutvecklaren Stefan Björk till Eskilstunakuriren.  Dans är en lustfylld träningsform, som tränar framför allt rörlighet och koordination. Det är också en träningsform där man sällan behöver skämmas för att man är dålig, till skillnad från i olika former av styrketräning. Därför passar den de flesta, även om det naturligtvis är en fördel om man gillar musik.

Vi ser också att intresset för dans som kulturform ökar. Stora artister har dansare på scen när de uppträder i Sverige, och Henrik ”Benke” Nymans streetdance-föreställningar lockar stor publik. Det är inte heller helt ovanligt att ungdomar kläs i profilkläder som marknadsföring, och får dansa för att göra reklam för något företag, eller för att exempelvis få fler att rösta.

Svårt för dansare att hitta kläderDansgrupp på träning

Trots att marknadsföring genom dans är ganska vanligt är det svårt att hitta bra profilkläder för dansare, och det är också svårt att hitta bra träningskläder för dans. Eftersom många dansare tränar flera timmar i sträck fungerar det inte så bra med vanliga träningskläder, säger Angelina Olin, som driver dansskola i Ronneby. Tillsammans med en branschkollega har hon startat ett märke som säljer profil- och träningskläder för dansare. Det är kläder som stänger in värmen, så att kroppen inte kyls ned.

Förhoppningsvis kommer det att bli lättare för dansare att hitta bra kläder i framtiden. Många sportbutiker samarbetar idag med föreningar och företag för att ta fram profilkläder. Ett exempel finns i Mönsterås. Troligen kommer vi att se fler samarbeten av den här typen inte bara när det kommer till sport, utan även inom dans. Då blir det lättare för alla dansare att hitta bra kläder, oavsett var i landet de bor.