Hur rakning påverkar hårväxten

De flesta kvinnor föredrar att avlägsna kroppsbehåring vid till exempel armhålor, på benen och vid bikinilinjen. Det enklaste och mest smärtfria sättet är att ta till rakhyveln. Men har du också märkt att det inte bara är på gott att raka dig? Här reder vi ut hur hårväxten kan påverkas och vad rakning ger upphov till.

 Det är en härlig känsla att vara nyrakad och hårfri och ta på sig en snygg och nyinköpt sommarkjol för att få lite färg från solens första strålar. Men strax känns stubben av igen och denna gång är den grövre. Vad beror det på?

rakningBlir hårstrået tjockare vid rakning?

Det kan tyckas att det avkapade hårstrået är tjockare och växer fram snabbare bara för att du tagit rakhyveln till hjälp. Riktigt så enkelt och tråkigt är det inte. Eftersom ett hårstrå alltid är tjockare vid roten så känns det som om du fått hårdare och vassare hår, när det i själva verket bara är en illusion. Håren växer inte heller snabbare av rakning (max 1 cm i månaden) och du får inte mer hår för att du rakar dig regelbundet. Detta för att människan föds med ett antal hårsäckar som inte blir fler. Vissa föds med fler, andra färre. Läs exempelvis artikeln ovan och ta en titt på dina egna ben. Kanske är de inte så håriga som du tror…

 

”Supatra Susuphan från Thailands huvudstad Bangkok lider av det extremt ovanliga tillståndet Ambras Syndrom, som orsakar kraftig hårväxt över hela kroppen.”

 

Vet du med dig att du har håriga ben eller lider av att ditt kroppshår är mörkt och därmed mer synligt, kan det vara bättre att satsa på permanent hårborttagning istället för att raka dig livet ut. En ljusare person kan ha lika mycket stubb och behåring som en mörk människa, men tack vare färgen på håren som smälter in av benets hudfärg, så märks de inte på samma sätt.