Så rensar du garderoben effektivt

Har du för mycket kläder? Det är du inte ensam om. Men du kanske faktiskt inte vet om detta, och därför kan det vara en god idé att rensa garderoben – vilket för många är något ångestladdat eftersom att vi sätter en hel del emotionellt värde vid våra gamla paltor. Turligt nog går det att rensa garderoben effektivt och på ett sätt som gör att rensningen känns helande snarare än ångestladdat.

klader-kladstang-tjejAtt göra en garderobsrensning då och då är något vi alla behöver göra. Sanningen är att vi alla nog har en hel del kläder i garderoben som i princip inte använts sedan 1900-talet, men som vi i alla fall har kvar av någon outgrundlig anledning. Och dessa är det bra att rensa bort. Men hur ska man göra det på enklast möjliga vis? Till saken hör att vi i våra kläder har en hel del känslor kopplade och det gör att det kan vara svårt att kasta bort dem – en desto större anledning till att rensa, speciellt när dessa plagg aldrig används. Något som man i Damernas Värld tipsar om är att inte tänka så mycket när det väl är dags att rensa. Är plagget trasigt och inte värt att laga? Kasta direkt och låt inte kläderna ligga framme för länge – då är risken hög att du strax lägger in plagget i garderoben igen och det är ju kontraproduktivt!

Smarta tips för effektiv garderobsrensning:

  • Gör så du ser Alla dina plagg – lägg dem på sängen eller soffan, ofta har vi fler kläder än vi tror och detta gör att vi också kan inse detta.
  • Lägg kläder i kategorier – linnen i en hög, klänningar i en och byxor i en annan hög och så vidare, då ser du hur många du har och vilka du använder. Rensa bort plaggen som inte används.
  • När användes plagget senast? En beprövad tumregel är att göra sig av med plagg som inte använts på ett år för det kommer förmodligen inte heller användas kommande år heller utan bara ligga och ta upp plats.
  • Testa kläder du är osäker på – ett bra sätt att avgöra om ett plagg ska sparas eller inte är att pröva det för att se hur det sitter och hur det känns.
  • Rensa i olika kategorier – gör olika rensningshögar för återvinn, sälja och skänka så slänger du inte bort plagg i soporna bara. Det du inte har användning för kan någon annan behöva och många klädbutiker har insamlingar för att återvinna slitna och trasiga plagg.

Följer du ovanstående punkter när du rensar går det både fortare och är inte lika sentimentalt jobbigt att rensa – plus att du får betydligt mycket mer plats i garderoben som du kan fylla upp med nya kläder!