Se upp för piratkopierat smink

Att köpa smink på nätet är både enkelt, kul och billigt. Men är det för billigt kan det röra sig om piratkopierat smink. Smink som inte är äkta kan vara farligt för huden, leda till att originalföretaget förlorar intäkter och dessutom brukar det oäkta sminket tillverkas av barn.

423820-red-lipstick

Läkemedelsverket går nu ut och varnar om farligt smink som säljs på nätet. I Metro kan man läsa om att tusentals piratkopierade sminkprodukter varje år beslagtas av tullen. Sminket, som alltså är piratkopierat och oäkta, kan leda till att man får kraftiga allergiska reaktioner och även får frätskador. Det kan vara svårt att veta om en sminkprodukt är oäkta men ett tecken på det kan vara att priserna på produkterna är för billiga. Ett annat tecken kan vara att det inte finns någon hållbarhetstid på produkterna.

Titta på hemsidan

Ytterligare något som man kan vara uppmärksam på för att inte råka köpa oäkta smink är sajten man handlar sminket från. Man bör se till att sidan är seriös och den får även gärna vara svensk. Det finns mängder av svenska sidor där man kan köpa smink, med kända märken som exempelvis Jane Iredale, och dessa är äkta varor från det riktiga märket. Vill man vara helt säker på att man inte använder smink som är farligt, kan det även vara bra att titta på innehållsförteckningen. Innehåller sminket något ämne som känns suspekt, kan det vara bra att inte använda det, skriver Svenska Dagbladet.

En kriminell och smutsig bransch

Piratkopierat smink är inte bara dåligt att köpa på grund av att det kan vara farligt och leda till skador på huden. De piratkopierade produkterna är dessutom ofta gjorda i fabriker där barnarbete är vanligt och kriminella ligor styr över tillverkningen. Även för de företag som står bakom originalprodukterna är piratkopiorna dåliga eftersom de gör att företagen förlorar en massa intäkter. Det leder även till att företagen inte kan ta fram nya produkter och någon annan får ”credd” för något som företaget skapat. Vartenda ett av de 30 största företagen på Stockholmsbörsen uppger att de varit utsatta för piratkopiering av sina produkter. Läs mer.