Att klä sig efter väder

För sitt eget bästa är det viktigt att man är rätt klädd för den årstid det är ute. Anledningen är att man ska slippa frysa när det är kallt och slippa bli överdrivet varm när det är varmt ute. Därför måste man hitta en balans mellan vilka plagg som är rätt att använda vid rätt årstid och vilka som är fel att använda vid fel årstid.

Det finns flera olika sätt att definiera säsonger och årstider på. Antingen går man efter de metrologiska bedömningarna, på månadsbedömningarna eller efter hur det egentligen är utomhus.

  • Går man efter de metrologiska bedömningarna kommer det vara vinter när medeltemperaturen under minst sju dagar i rad är under noll grader, mellan noll och tio grader när det är vår eller höst och över tio grader i medeltemperatur när det är sommar.
  • Månadsbedömningarna innebär att man följer årets tolv månader och klär sig utifrån vilken månad det är. Exempelvis att januari är en vintermånad, då klär man sig varmt.
  • Går man efter vilket väder och temperatur det är klär man sig efter dagens väder och temperatur.

Som man kan se finns det därför olika varianter att gå efter. Det naturliga är såklart att man går efter väder, vindar och temperatur för dagen och klär sig efter väder, dvs. om det blir sol eller regn, varmt eller kallt. Men man måste också tänka på årstiderna. Det kan såklart bli en varm vinter och en kall sommar (samt tvärtom) så det gäller att hålla sig beredd med båda delarna.

Ta hand om sin hud

Förutom att gå rätt klädd är det också viktigt att ta hand om sin hud. Det kan handla om att man varje dag smörjer in sig själv i bra hudkrämer eller att man återfuktar huden efter en dusch. Anledningen är den att ens hud ska må bra. Många lider nämligen av torr hud, vilket är mycket irriterande eftersom att man ofta då får klåda, vilket i sin tur leder till att man kliar sig och får sår över hela kroppen. En del har också överkänslighet för att få för mycket sol på sig och måste därför skydda sig. Det kan helt enkelt handla om att man inte får sola alls, och måste sitta med långärmad tröja och långa byxor i när det är eller håller på att bli sommar som vinter ute. För att skydda sig mot detta kan man använda sig av reciep for men eller reciep for women för att kunna återfukta huden.