Friska fötter banar väg

Att trivas med sina fötter, känns som något som är få förunnat. Att de både är fräscha, filade och friska – men kanske är det inte alltid så lång och kämpig väg dit? Idag skriver vi om fötter och hur fina fötter kan fixas på hemmaplan, lättare en man kan tro. Fötter är finast när de är friska och välmående!

Skor telefonledningFör ett litet tag sedan kunde vi läsa i Expressen hur vår kronprinsessa, Victoria, med spricka i foten delade ut priser på Kungliga Vetenskapsakademin. Det kan hända även den bäste i skidbackarna när oturen är framme och visar sitt fula ansikte. Men förutom att vara försiktig är det viktigt att vårda sina fötter, med alla möjliga trick och tips, sunt förnuft och känsla.

I VLT kan vi i en artikel läsa att bra saker för ens fötter är skinnskor, promenader och tåstrumpor medan högklackade skor dag ut och dag in är mindre bra. Det sistnämnda är särskilt dåligt eftersom det sätter tryck på främre delen av foten – vilket i sig kan skapa smärta, krökta tår samt en eller annan liktorn. Inte det mysigaste eller trevligaste men tyvärr väldigt vanligt.

Fottips från experter

färgglada skorSedan är det bra att inte fila sina fötter mer än en gång i veckan samt att ofta variera mellan skor och låta dessa luftas och torkas ofta – instängdhet och fuktighet kan leda till fotsvamp och nagelsvamp. Bästa tipset förutom det ovan är enligt fotterapeuten i artikeln ovan att tvätta sina fötter varje dag och torka ordentligt mellan tårna samt smörja in fötterna med någon mjukgörande salva.

I DN kan vi läsa om en ny yrkesgrupp inom fotvård i Sverige och det är podiatrerna – så kallade experter i medicinsk fotvård. Trettio podiatrer ska utbildas vid Karolinska institutet och det finns tydligen ett riktigt sug efter dessa redan nu, från vårdcentraler, sjukhus, idrottsklubbar och privatmottagningar. Det allra vanligaste felet som vi enligt podiater gör i fotväg är tydligen att vi går i för små skor och i för mycket högklackat. Skon ska både vara luftig och samtidigt spänna kring vristen med snörning eller kardborrband. En sista sak som vi lär oss från denna artikel är att skor faktiskt inte behöver vara fula för att vara bekväma och bra för fötterna.

Några experttips vi får i artikeln är bland annat:

  • Fila fötterna med sandpappersfil, inte med de metallfilar som ser ut som osthyvlar.
  • Smörj fötterna med en kräm som innehåller återfuktande karbamid.
  • Får du envisa fotvårtor, ägna dig inte åt egen badrumskirurgi utan sök hjälp. Annars kan du få svårläkta sår.
  • Knyt skorna ordentligt, så att foten sitter på plats och inte åker fram och tillbaka. Ständig nötning i tunna sulor mot hårda underlag kompenserar huden med att bygga upp lager av hornhud.
  • Vill du använda flip-flop i sommar, (badskor med rem mellan tårna) så ha dem bara på stranden. De ger inget stöd för foten alls.
  • Klipp inte naglarna för kort, då får du lätt nageltrång. Särskilt om du spelar fotboll och tennis, där man tvärnitar mycket.
  • Gå barfota på sommaren
  • En liten klackhöjd på två till fyra centimeter är bäst