Några stilikoner att inspireras av

Det kan vara svårt att hitta sin egen stil, men det finns genvägar. Den bästa genvägen brukar vara att stjäla någon annans stil, mer eller mindre rakt av. Man kan blanda några olika personers stil, för att få till något som förhoppningsvis är mer personligt. Och man behöver inte hålla sig till sitt eget kön. Som kvinna kan man mycket väl inspireras av klassiska dandies.

Att plocka russinen ur kakan är populärt i dessa dagar, när det gäller stil. Man kan egentligen börja leta var som helst, i vilka kakor man vill. Möjliga inspirationskällor är t.ex. dessa:

Prins Michael av Kent

Michael av Kent är inte den mest kända medlemmen av det brittiska kungahuset, framför allt inte i Sverige. Han utmärker sig dock på flera sätt. För det första har han ett arbete (konsult), för det andra deltog han i det brittiska landslaget i bob-VM 197, och för det tredje har han ett starkt intresse för Ryssland. Han talar flytande ryska, är legitimerad tolk och personlig vän till den ryske presidenten Medvedev.

Prins Michael av Kent

Det som framför allt utmärker honom är dock stilen: helskägg, dubbelknäppt kavaj, alltid en bred slips i 70-talsstil och dyra klockor, gärna tvåfärgade Audemars Piguet.

Nicki Minaj

And now for something completely different: Nicki Minaj, rapparen från Trinidad som chockade världen när hon kom ut som republikan, vilket senare visade sig vara satir. Hennes stil kan lättast beskrivas som ”more is more”. Detta innebär bl.a.

  • Peruker i alla upptänkliga färger och stilar.
  • Hjärt- och stjärnformade solglasögon.
  • En förkärlek för färgen rosa.

Två mått på hennes framgång är att Mattel har tillverkat en Barbie-docka med henne som förebild, och att hon var den åttonde mest inkomstbringande rapparen i världen under räkenskapsåret 2012.

Grace Kelly

Och så en klassisk ikon igen: filmstjärnan och sedermera furstinnan av Monaco, som kan komma att porträtteras av Nicole Kidman. En sak som utmärkte henne var att hon gärna använde samma plagg flera gånger, även i offentliga sammanhang som filmpremiärer. Hon använde även blommor som accessoarer och dekoration, och kanske var det på detta sätt som hon fick samma klänning att se ny ut flera gånger. En föregångare inom miljövänligt mode, bland mycket annat.