Skönhetens inflytande

I dag skriver vi om skönhet, om hur detta mer och mer inhandlas online, men också om hur skönhet uppfattas och vad för fördelar som objektivt snygga människor kan få över de som betraktas ha ett mer alldagligt utseende.

catwalkI Dagens Industri kan vi läsa om hur sminkföretaget Oriflame börjar tänka ut nya vägar för att nå sina kunder, inte lika mycket via nätverk av vänner utan i stället utveckla en digital bas. Det här med skönhet på nätet är nämligen större än stort, och väldigt mycket mer inflytelserikt än hemförsäljning via nätverk av bekanta.

Andra produkter som finns att köpa på nätet är hårprodukter, med allt från behandlingar, serum till löshår och clips. På headzone.se finns det till exempel en hel del i hårväg att beställa hem, vilket gör shoppingen så mycket lättare än vad den var för bara några år sedan. På internet kan man även köpa:

  • Smink
  • Hudvårdsprodukter
  • Accessoarer till håret
  • Schampo och balsam

Någon som vet hur, och har råd med att bränna enorma summor pengar på skönhet är ingen annan än Kim Kardashian. I Expressen kan vi läsa om hur stjärnan nyligen kostade på inför en stor gala, för att se så spektakulär ut som möjligt. Runt 170 000 kronor på skönhetsbehandlingar som peeling och fillers men även en genomskinlig Roberto Cavalli-klänning, skräddarsydd för Kims karaktäristiskt kurviga kropp. Trots den stora ansträngningen visade det sig att både Rihanna och Beyonce stal rampljuset från reality-personan och det kanske inte blev riktigt så upphaussat som Kim initiellt hade velat.

Snygg och lycklig?

friendshipI Dagens Nyheter kan vi läsa om hur blicken för skönhet är medfödd. Liksom att snygga personer tycks tjäna bättre än sina alldagliga motsvarigheter. Nu kommer rön om hur vackra människor även är lyckligare än andra. Varför vet inte forskarna.

Det visar sig att till och med spädbarn kan skilja på vackra och mindre vackra personer, när de får titta på bilder på människor de inte känner tittar de längre på de personer som bedömts som objektivt vackra. Men vad är det då som skiljer ett vackert utseende från ett som inte bedöms vara lika vackert?

Att dras till skönhet är enligt forskare universellt mänskliga egenskaper som finns i våra gener med evolutionen. Mycket handlar om att fortplanta sig med en partner. Hälsa och fertilitet är två faktorer som vi tolkar till utseendes snygghet. Detta kan vara proportioner som smal midja, spänst, muskler och breda höfter. I ansiktet verkar den gemensamma nämnaren vara att man har symmetriska anletsdrag.

Det som är kontentan är att alla ser olika ut, och att skönhet inte är rättvist fördelat på något sätt. Men så är ju ingenting riktigt rättvist i slutändan. En intressant aspekt av artikeln är att vackra människor ofta kan känna att de inte liver upp de de omkringliggande förväntningarna som finns på dem, att de ska vara smarta, trevliga och duktiga – just på grund av att de är snygga. Men också är det kanske så att människor som har blivit bättre bemötta genom hela sitt liv, mycket på grund av deras utseende, också blir gladare, ta för sig mer och då blir mer framgångsrika, lyckliga och sociala.