Sneakersvärlden vad händer?

Vissa människor emotser lanseringen av nya sneakersmodeller som evenemang som är bättre än jul, nyår och midsommar tillsammans. De allra mest fanatiska läser speciella tidningar som nästan bara handlar om gymnastikskor, ett exempel är Sneakerfreaker, men det finns flera andra. De som är något mindre fanatiska läser vanliga modetidningar, eller modespalterna i andra tidningar.

I stort har modet inom sneakers handlat om två ytterligheter sedan åtminstone någon gång på 80-talet, och det är avskalat kontra high tech. De senaste åren har det släppts ganska få sneakers som verkligen är helt nya i designen, då handlar det om specialskor som riktar sig till eliten inom olika idrotter. På marknaden för vanliga dödliga är det retron som dominerar starkt: även de sneakers som känns futuristiska är ofta varianter av modeller som lanserats tidigare.

Adidas

Hur ser då några av de stora märkenas senaste modeller ut? När det kommer till skor från Adidas är det mest uppseendeväckande en sko i blått och vitt, av en 40 år gammal doja. Skon heter Consortium München OG, och är en del av Adidas premiumlinje. Det är den första sko på 50 år som Adidas låter göra i Tyskland, vilket innebär att den släpps i begränsad upplaga och säkert kommer att bli mycket eftertraktad.

New Balance

Ett annat märke som alltid tillverkat en del av sina skor ”på hemmaplan” är New Balance, som driver flera egna fabriker i USA och en i England. Deras skor var klänge främst populära bland löpare och bland dem som behövde bekväma skor, men på 90-talet började mode- och musikvärlden få upp ögonen för deras löparskor i klassiskt snitt. Det är dessa skor som blivit deras framgångsrecept, framför allt som många av deras modeller görs i USA och England. Vill man ha futuristiska New Balance-skor får man dock leta länge. Det kan finnas någon modell i ett djärvt mönster, framtagen i samarbete med någon designer, men de modellerna är ovanliga.