Trender 2015 – tema: män

Ett nytt år har startat och som alltid varje nyår är det mycket att se fram emot. Vi gick in i 2015 med ett lite skakigt valår i bagaget och trots att Stefan Löfven, vår Statsminister, i slutet av december meddelade att det inte blir något extra val så känns regeringskrisen fortfarande väldigt aktuell. Nåväl.

Nu ska vi inte prata politik, utan snarare ta oss an ett mycket roligare ämne: modetrender med inriktning män. Och trots att det kan vara svårt att se kommer den omtalade regeringskrisen och de förändringar vårt land står för, även att påverka vad vi har på oss – i år, kanske mest för männen.

Under 2014 pratades det mycket om machokulturen. Det kom till och med upp ett Instagram-konto som fokuserade på manlighet och dess innebörd och skaparna bakom “Hur gör man?” intervjuades i Sveriges Radio för att berätta hur även män behöver feminism och jämlikhet. Vad innebär då detta för den man som bryr sig om modet?

En gissning är att modet under 2015 för män kommer att bli mer feminist, eller kanske ska en säga – mindre macho. Till exempel kommer männen att börja bry sig ännu lite mer om sitt utseende och istället för en uppgående skäggtrend tror vi att männen kommer att dra sig till lite tightare kläder och ett mer fönat hår. Än finns det inte mycket sexiga underkläder för män i butik, men det går att hitta snygga kalsonger online som passar för den man som vill ha lite mer utmanande, som trenden nu talar för. Dessutom lär män även visa sitt stöd för feminism genom kläder, vilket kanske innebär lite mer rosa och pastell än vad som setts under tidigare år. Någonting som även talar för att män kommer att bry sig mer om mode under året som kommer är det faktum att Metro mode kommer att satsa ännu mer på männen, bland annat genom att utöka sin modesajt med en sida enbart för män – där fyra manliga bloggar berättar om de senaste trenderna.

Alla är inte öppna för denna trend

Självklart är det dock inte alla som är öppna för detta mode. Många är det som har svårt att ta till sig att det ens är olikheter och problem mellan de två könen, vilket i sig skapar stora diskussioner. Men det är mest troligt helt enkelt så att som med alla trender, börjar den i den inre kretsen för att sedan sprida sig. Kanske kommer feminist-modet inte nå den stora skara förrän 2016, det må så vara. Men en kan hoppas att det går snabbare, det återstår att se. En som lyft feminism som trend är journalisten som skrivit denna artikel. Han menar att det är ett mode bland flera kända amerikaner nu:

Antalet sökningar på ”definitionen av feminism” har ökat med nästan 400 procent i USA i år, enligt Google Trends. Delvis beror det ökade intresset för feminism sannolikt på den våg av kändisar som under året har börjat kalla sig för feminister.

Detta är även någonting som Fredrik Virtanen lyft fram i samband med att han summerar året som varit vad gäller film och TV. Så vill du vara en trendig man? Omfamna feminismen, och klä dig efter den. Gott nytt år!

Mann t-shirt hjärta