Våra barn får ta del av modet

När dagens vuxna tänker på sin egen barndom är de troligtvis få som minns de tio första åren som en period av moderiktiga barnkläder. De bilderna från samma tid tenderar för de flesta av oss att peka mot samma sak. Nej, barndomens kläder präglades istället av färger som egentligen inte passade ihop med varandra och ärvda kläder från äldre syskon och kusiner. Är man tjej och uppvuxen under 1970-talet minns man säkert att ens föräldrar lätt en bära en manchesterklänning, vilket åter igen börjar bli mode. Idag tänker många föräldrar annorlunda. Barnens kläder är en del av allting annat, och en del av föräldrarnas egen stil. Det finns helt enkelt allt fler föräldrar som har börjat bli riktigt modemedvetna när det gäller de kläder som barnen har på sig.

Moderiktiga svenska märken, som exempelvis Acne, har kollektioner med moderiktiga kläder till de minsta, och i många butiker kan man se att barnkläderna anpassas allt mer efter de trender och modeinfluenser som råder bland de vuxnas kläder.  Visst kan man förstå att föräldrar blir allt mer modemedvetna i sina barns klädval. Kanske vill man kompensera för de kläder som man aldrig fick bära under sin egen barndom. Eller så vill man gärna kunna spegla sig själv i sitt barn, något som förstärks om kläderna och stilarna liknar eller matchar varandra, även om det sällan är speciellt roande för de något äldre barnen att ha en stil som liknar föräldrarnas.

Är man en av de föräldrar som tycker att det är riktigt roligt att leta efter söta eller snygga modekläder till sitt barn kan nätet vara en inspirerande plats att börja sitt sökande på. Många av de större kedjorna och märkena har sina egna butiker på nätet där man kan beställa hem de barnkläder man fastnat för.